Sunday 31 July 2016

8 Битката при Бадр

Голям керван е на път обратно към Мека, натоварен със стоки и съкровище. Мохамед чул за това и решава да атакува кервана и да открадне съкровището. Някои от хората му не били склонни да се включат, тъй като Курейши били техни роднини и племенен род. Тяхното убийство винаги е било забранено преди да дойде времето на исляма, но в онзи момент то вече е било обявено за законно от Аллах. Мохамед тръгва с малка армия да атакува кервана, но меканците разбрали за това. Те изпратили бърз ездач до Мека за да повика помощ. В Мека, армия се събрала бързо. Те марширували на север за да защитят каравана. Керванът обаче, успял да избегне армията на Мохамед и се промъкнал безопасно. Керванът бил далеч от опасността, но меканските бойци все пак решили да се сблъскат с мюсюлманите на място наречено Бадр.

Дотогава бойците на Мохамед никога не са се били в истинска битка. Дотогава повечето от техните цели са били малки търговски кервани. Мюсюлманите били много по-малко на брой, но преди да влязат в битка, Мохамед получава откровение, което е записано в Сира:

I445 Някои стрели полетели и един мюсюлманин бил убит. Мохамед се обръща към армията си: „Чрез Аллах, всеки човек, който е убит днес, биейки се смело и напредвайки без да отстъпва, ще влезе в Рая“. Един от неговите хора, който ядял фурми казал: „Искаш да кажеш, че няма нищо между мен и рая, освен да бъда убит от Курейши?“ Той захвърлил фурмите на страна, вдигнал меча си и тръгнал да се бие. Желанието му се сбъднало и по-късно бил убит.

I445 Един от мъжете на Мохамед попита какво кара Аллах да се смее. Мохамед отговорил: „Когато един воин се хвърли сред врагове без броня.“ Мъжът отстранил предпазните си доспехи, вдигнал меча си, и се приготвил за атака [и бил убит].

Мюсюлманите придобили голяма смелост след откровение на Мохамед. Не само, че вече не се страхували от смъртта, ами и направо я приветствали. Ако те спечелят в боя, плячката от войната ще е тяхна, а ако загубят те ще отидат в рая.

Битката минала добре за мюсюлманите и като късмет се появила пясъчна буря точно в решителния момент. Тя духала право в очите на меканците. Според Мохамед, това били ангелите, които духали пясък в лицата на неговите врагове. Мюсюлманите победили в първата си битка въпреки многото трудности. Мохамед е много способен военен тактик. Истинският му гений обаче се изразява в това, че имал способността да мотивира своите последователи до самоубийствена храброст.


От Сира:

I455 Докато телата са били влачени до кладенеца, един от мюсюлманите видял тялото на баща си хвърлено там. Той казал: „Баща ми беше добродетелен, мъдър, добър и културен човек. Надявах се, че ще стане мюсюлманин, но той почина като кафир. Неговият вечен дом е огънят.“ Преди Исляма, убийството на роднини и племенни братя е било забранено от както свят светува. След исляма, брат би убил брата и син би убил баща си в боя за каузата на Аллах - джихада.



Коментар на автора:

Участниците в тази битка били само няколкостотин. Въпреки това обаче тя е може би една от най-важните битки в историята. Тя бележи повратна точка за религия, която в днешен ден наброява над 1 милиард души. За мюсюлманите тя е много добре известна, докато повечето западняците остават почти напълно невежи относно това събитие. Хората на Мохамед влизат в тази битка като една сбирщина от долнопробни бандити, а излизат като мощна политическа сила. Новината за успеха на Мохамед се разнася из цяла Арабия. Неговият успех (както и съпътстващите го военни трофеи) започват да привличат все повече последователи.

Важно е да се отбележи, че Мохамед добавя още един аспект в новата си система за джихад. Чрез въвеждането на идеята за мъченичеството в неговата религия, (/ политическо движение) той успява да подтикне своите последователи към самоубийствена храброст. Това е огромно предимство за всяка бойна сила. Това е особено полезно за някой, който може да замени падналите воини толкова бързо, както е в исляма. Мохамед ясно разбира какво предимство му дава това. Голяма част от учението му от този момент нататък ще бъде изтъкано около значението на мъченичеството. Той говори многократно за наградите, които очакват Шахид (мъчениците) в задгробния живот. Това, което описва, засенчва всичко, което един обикновен мюсюлманин може да се очаква. Има седем различни слоеве в ислямския рай. Разликата между един слой и следващия е толкова голяма, колкото разликата между земята и първо ниво на рая. Шахид отиват направо на седмото небе.


Правилник за джихад:


5) Вдъхновете вашите последователи до фанатична самоубийствена храброст

1 comment:

  1. Поздрави .Приятно съм изненадана ,че има истинската история на български

    ReplyDelete