Sunday 31 July 2016

12 Битката при Ухуд

След битката при Бадр меканците искали да си отмъстят. Те събрали армия и тръгнали към Медина. Там те се разположили лагера си до града в очакване на мюсюлманите. Мохамед искал да изчака, докато меканците нападнат града. Смятал, че може да го използва за отбрана. Много от буйните му воини обаче се чувствали непобедими и искали да излязат за да ги пресрещнат. Мохамед най-накрая се съгласил и тръгнал с хората си за да срещнат меканците на място наречено Ухуд.

Битката започнала добре за мюсюлманите, които вече се биели със самоубийствена смелост. Те вярвали, че смъртта ще ги заведе в рая. В разгара на битката меканците били откъснати от лагера, където се помещавали техните припаси и ценности. Мохамед поставил група стрелци да пазят тила. Виждайки, че меканците са откъснати от лагера си, тези стрелци се втурват напред. Те искали първи да докопат плячката. Това оставило армията на Мохамед оголена и кавалерията на Мека нанесла съкрушителен удар, разбивайки защитните сили на мюсюлманите. На Мохамед му се наложило да бяга за да спаси живота си, а армията му е разбита. За негово щастие, меканците не използват преднината си. Те били дошли за племенна справедливост и това е била свършено. Подобно на повечето човешки общества, които прибягват до насилие, меканците имали цел. След като тази цел е била постигната, те свалили оръжията и се върнали към в живота си.

За много мюсюлмани, поражението при Ухуд било жесток сблъсък с действителността. Те вярвали, че Аллах е зад тях и това ги прави непобедими. Мохамед, хитър, както винаги, използва неуспеха в своя полза. Той обяснил на мюсюлманите, че Аллах ги изпитва. Ако той им дава само победи, Аллах никога не би разбрал кои са истинските му последователи. Също така било важно за мюсюлманите да разберат, че те се борят предимно за слава на Аллах и за разпространението на исляма. Плячката от войните е само странична полза. Фокусирането върху удоволствията на този живот е причинило техния разгром. Аллах е недоволен от тях.


От Корана:

3: 140 Ако вас засегна рана, то такава рана засегна и [другия] народ. Тези дни ги редуваме сред хората за да узнае Аллах кои са повярвали и за да вземе от вас жертващи се [за вярата] – Аллах не обича угнетителите

3: 142 Или смятахте да влезете в Рая, без Аллах да е изпитал кои от вас се борят [за Неговата кауза, джихад]* и без да е изпитал търпеливите?
(*б.п.  в превода на български „за Неговата кауза“ отсъства, за разлика от повечето преводите на английски)


Коментар на автора:

По време на война, един от най-важните фактори за победа е да се поддържа добър боен дух сред войските. Когато имате постоянни успехи, това е лесно, но поредица от поражения може да накара войниците да загубят надежда и волята да се борят. Мохамед, с обичайната си прозорливост, дал на бойци си божествено вдъхновение за да се бият и след победа и след поражение. Не се борим само за победа им казал той, Аллах ни го е казал; бийте се така, че Аллах да може да види вашата преданост към него и той ще ви възнагради с рая. Това е следващото правило на джихада, което гарантира, че мюсюлманските бойци винаги имат висок боен дух, дори когато се намират в безнадеждна ситуация.


Правилник за джихад:

7) Никога не се отказвайте, дори когато са ви били.

След битката при Ухуд, Мохамед отново изпратил убийци да убият лидера на група, който му се противопостави. С благословията на Мохамед те заблудили човека да вярва, че те са приятели и използват доверието му за да се приближат достатъчно и да го убият. Мохамед използва този вид измамна операция много пъти за да убие политически опоненти.


От Сира:

I681 Един от гатафанците приближи Мохамед и каза, че е мюсюлманин, но никой друг не го е знаел. Мохамед му казал: „Иди и посей недоверие сред нашите врагове. Войната е измама.“

И от хадисите Бухари е:

B4,52,268 Мохамед казал: "Войната е измама."


Мохамед е бил майстор на психологията и редовно използвал измама за да спечели предимство пред своите врагове. Той също така насърчава последователите си да правят същото.

1 comment: