Sunday 31 July 2016

25 Жените в исляма

B1,6,301 На път за молитва, Мохамед мина покрай група жени и каза: „дами, давайте за благотворителност и дарявайте пари на нещастните, защото съм свидетел, че повечето от хората в ада са жени. Те попитаха „защо?“, той отговори, „кълнете твърде много и не показвате никаква благодарност на мъжете си. Аз никога не съм се сблъсквал с някой по-лишен от интелект и невеж за тяхната религия, отколкото са жените. Един внимателен и интелигентен човек може да бъде подведен от много от вас.“ Те отговорили: „Какво точно ни липсва като интелигентност или вяра?“ Мохамед казал: „Не е ли вярно, че показанията на един мъж са равни на показанията на две жени?“, след като потвърдиха, че това е вярно, Мохамед каза, „това показва, че жените са лишени от разум. Не е ли вярно, че жените не могат да се молят, нито да говеят по време на техния менструален цикъл?“ те казаха, че това е вярно. След това Мохамед казал: „Това показва, че жените са недостатъчни в тяхната религия.“


Коментар на автора:

Мюсюлмани гледат към Мохамед, като съвършения човек в исляма, за насоки по всички въпроси. Този пример за кръгова логика ни дава представа за мнението на жените на Мохамед (и на мюсюлманите). Според неговата религия, техните показания в съда са на стойност само наполовина от тази на един мъж. На тях, също така, не им е позволено да се молят или говеят докато са в менструация. От това, Мохамед стига до заключението, че са жените са лишени от интелект и недостатъчно религиозни.

Според законите на шариата:
 Жените не могат да инициират развод.
 Жените получават по-малко наследство, отколкото мъжете.
 Жените имат по-малко право на родителски права при развод.
 Мъжете могат да се женят за няколко жени, без да са длъжни да информира нито новата булката, нито настоящите си жени.

Това са само няколко от условията наложени на мюсюлманските жени. Това което е потенциално още по-вредно е мания на исляма относно (женския) сексуален морал. Като се има предвид отношението към жени в плен на Мохамед, малолетната му булка и единадесетте жени, това може да изглежда объркващо за не-мюсюлманите.

Както обикновено това объркване се изяснява, ако вземем предвид исляма като средство за (особено племенно) завоевание. Както вече видяхме, ислямът използва жените за да се разпространява, като чрез тяхната репродуктивна способност умножава своята численост. Въпреки това, на жените се гледа като на нож с две остриета. Много известни разногласия в история са били причинени от ревност към жени. Елена от Троя е известна с това, че имала "лице, което е накарало да бъдат пуснати на вода хиляда кораба" (и десет години война), докато битките между Марк Антоний и Цезар са били предизвикани от съперничество за Клеопатра. Това са само две от най-известните примери на армии и общества разкъсани от ревността към жени.

Особено при племенни конфликти, съперничествата и напреженията около жени и особено изневярата, имат потенциала да предизвикат катастрофални разцепления. Това може да унищожи хармонията и да доведе до поражение. Мохамед, с единадесетте си жени и различни наложници и робини, имал повече от полагащия му се дял проблеми с жените. В крайна сметка това става толкова сериозно, че той е бил посъветван да ги забули. Чрез контрола върху жените, Мохамед постига отслабване на проблема и по този начин той е свободен да се концентрира върху джихада. Шариатът отразява това, чрез поставяне на жени в състояние на безпомощност от момента на раждането им.

Шариатът налага и изключително отвратителни и варварски наказания за да се предотврати даже и намек за сексуална разпуснатост от страна на мюсюлманските жени. Те могат да варират от публично налагане със сопи, закопаване до кръста и стигне до убиване чрез замеряне с камъни. Жените често са убивани от членове на семейството си преди такива случаи да стигнат до съда. Тези извънсъдебни убийства са известни като „убийства на честта“ и са все по-често срещани в „западните“ държави.


С цел да се предотврати всеки от тези потенциални „проблеми“, някои ислямски общества отиват още по-нататък и подлагат момичетата преди достигане на полова зрялост на процедура известна като гениталното осакатяване на жени, или женско обрязване. Тази практика е толкова ужасяваща, че е почти отвъд всякакво разбиране.

No comments:

Post a Comment