Sunday 31 July 2016

Въведение

Защо немюсюлмани биха искали да прочетат историята на Мохамед? За много западняци  животът на самопровъзгласилия се пророк[1], който е починал преди повече от 1300 години в отдалечена част на света, може да звучи не само скучна, но и без абсолютно никакво значение. В действителност това не е така. По време на своя живот Мохамед създава религиозното и политическо движение наречено ислям. Една четвърт от населението на света вече е мюсюлманско като това е не само най-бързо разпространяваща се религия в света, но е и в пъти по-бързо разпространяваща се от другите. Важно е и че влиянието на тази религия в момента се разпростира в повече аспекти на нашите общества отколкото повечето от нас осъзнават.

Скоро след като започнах да изследвам ислямското учение и история ми стана ясно, че по-голямата част от това, което слушаме за целите на исляма и неговото влияние върху действията и убежденията на мюсюлманите, е изцяло погрешно. Тази липса на разбиране е основната причина за ужасяващите провали на политиката в области като „война срещу терора“, външната политика спрямо Близкия изток, арабско-израелския конфликт и други теми, които доминират нашите новинарски емисии ежедневно.

Очевидно е, че причината за тези неуспехи е широко разпространеното непознаване на учението на исляма сред всички слоеве на западното общество. В това число влизат не само политици, учени, журналисти и учители, а и обикновените хора. Като се има предвид бързото нарастване на заплахите от ислямски „екстремисти“ и нарастващия брой конфликти свързани с участието на мюсюлмани, това започва да изглежда като провал с епични пропорции.

Именно поради тази причина съм написал тази книга. Исках тя да бъде широко четена и заради това я написах по възможно най-простия и забавен начин. Тя е сравнително кратка и избягва сухите богословски дискусии. Ако имате интерес към това, което се крие зад новините, които виждаме всеки ден, вие би трябвало да я намерите за интересна и актуална.

След като я прочетете, вие също би трябвало да имате добро разбиране на доктрината на исляма. Вие ще знаете какво очаква за един мюсюлмани това учение и как то се отразява на обществата, в които има мюсюлмани. Най-важното е, че това познание ще ви даде изцяло ново разбиране на въпросите, свързани с исляма. Конфликтите по целия свят, тероризма, имиграцията, отношението към жените и т.н. никога не могат да бъдат правилно разбрани без да се схване ислямската доктрина.

Ислямските учени винаги са знаели, че ключът към разбирането на исляма е в историята на живота на Мохамед. Това е добра новина, тъй като Мохамед е изключително интересен герой.

За разлика от всеки друг пророк, Мохамед е също и политически и военен лидер. Той е настоявал, че мюсюлманите трябва да се борят, когато бъдат призовани, и да поставят целия свят под контрола на исляма. По време на последните девет години от живота си той и неговите последователи са били замесени в актове на насилствено завладяване средно веднъж на всеки седем седмици. Когато умира той е бил кралят на цяла Арабия и не е имал нито един останал враг. Ключът към успеха му е в новата система за водене на война наречена джихад, която западняците обикновено превеждат като „свещена война“, но която в действителност е много повече от това.

Повече е известно за Мохамед, отколкото за който и да е друг религиозен водач.[2] Странното обаче е, че дори в ислямския свят малко хора знаят историята му. Това не е случайно. Животът на Мохамед е идеалът за следване за всички мюсюлмани. Като такъв той е в основата на самата ислямската религия. Следователно може да се очаква, че мюсюлманите ще бъде точно толкова запознати с Мохамед колкото са християните с Исус. Това обаче не е така.

Младите мюсюлмани биват учени да рецитират Корана на арабски, но са силно разубеждавани да опитат да разберат значението му. Четири пети от мюсюлманите дори не говорят модерен арабски, камо ли архаичната форма, на която е писан Коранът. Най-общо казано, само онези мюсюлмани, които са дотолкова амбицирани, че да искат да станат ислямски религиозни водачи, или имам, научават за живота на Мохамед. Останалите се очаква да следват указанията от тези лидери, които пазят тези знания за себе си.

Днес, мюсюлманското население расте лавинообразно по целия свят докато в западните общества раждаемостта спада. В повече от деветдесет процента от всички войни и въоръжени конфликти в днешен ден участват мюсюлмани. Огромното болшинство терористични атаки (повече от двадесет хиляди само в деветте години след събитията на 11 септември[3]) са също извършени от мюсюлмански джихадисти. Най-големият и най-влиятелен блок на страни в ООН (макар че понастоящем са без право на вето) са петдесет и седемте члена на Организацията за Ислямско Сътрудничество. Тези народи също контролират и лъвския пай от намаляващите нефтените резерви на планетата.

В идните години тези тенденции почти със сигурност ще се ускоряват. Това ще донесе на исляма нарастващо влияние и то не само в живота на мюсюлманите, но също така и в живота на немюсюлманите. Невярващите ще се оказват все повече притиснати от закони и изискванията, които ще отразяват това нарастващо влияние. Това разширяване на ислямската власт и влияние ще засегне както вас така и вашите деца и внуците. Ако искате да знаете как и защо тогава тази книга е най-бързият и най-лесният начин да разберете. За тези, които търсят по-сериозно разбиране на този сложен въпрос,тази книга е отлична първа стъпка. Тя ще ви поведе в правилната посока и ще послужи като солидна основа.

Тони Блеър, Джордж Буш и повечето други световни лидери, учени, журналисти и други формиращи общественото мнение в западния свят настояват, че ислямът е религия на мира, в която има неголям брой склонни към насилие радикали, разгневени на Западна заради неговата външна политика.

Аятолах Хомейни посвещава целия си живот на изучаването на ислямската доктрина. Той се превръща в в духовен и религиозен водач на Ислямска Република Иран и във най-важния религиозен авторитет в целия шиитски свят (разликите между шиити и сунити са доста повърхностни). Ето това, което той казва за исляма и военното дело:

А тези, които изучават ислямската свещена война ще разберат защо Ислямът иска да завладее целия свят. Тези, които не знаят нищо за исляма се преструват, че ислямът е против войната. Тези (, които твърдят последното) са малоумни.

Прочетете историята на Мохамед и вижте сами кой е прав.


За да прочетете тази книга, отидете в дъното на страницата и кликнете върху линка, който казва: "По-стара публикация"
Следващата страница винаги ще се показва, когато щракнете върху тази връзка.

В противен случай, можете да кликнете върху връзките главата относно правото на страницата.




[1]          Мохамед настоява, че той е последният пророк на Аллах (Бог). Хората, които вярват в него се наричат мюсюлмани, а хората, които не вярват се наричат немюсюлмани (арабската дума е „кафир“).
[2]          Център за Изследване на Политическия Ислям
[3]          http://thereligionofpeace.com

No comments:

Post a Comment